Jdi na obsah Jdi na menu
 


A teď trošku historie.

1492 Kryštof Kolumbus při hledání západní cesty do Indie přistává u karibských ostrovů a objevuje nový kontinent (12. října). Objevení Ameriky začali Američané oslavovat v roce 1792 jako Kolumbův den, v roce 1971 se stal federálním svátkem a k tradičním oslavám patřily mohutné průvody. V posledních letech se oslavuje v menším měřítku vzhledem ke kontroverzi, kterou vyvolává zacházení kolonizátorů a misionářů s původními obyvateli Ameriky. 

Část území státu New York byla v 17. století součástí nizozemské provincie Nové Nizozemí, kterou Angličané v roce 1664 obsadili. Založili zde provincii, kterou pojmenovali po Jakubovi, vévodovi z Yorku.
V roce 1777 proběhla na jejím území bitva u Saratogy ( přelomový střet americké války za nezávislost.)

Podle tradiční legendy – tehdejší správce provincie Nový Amsterdam Peter Minuit chtěl zajistit s Indiány mír a proto území Manhattanu odkoupil za maličkosti (korálky, knoflíky a různé tretky) v hodnotě 24 dolarů.

Po porážce Nizozemců se zde usadili Angličané a název Nový Amsterdam jim nebyl příliš po chuti. Tak z něj udělali Nový York na počest Vévody z Yorku, bratra anglického krále Karla II. A začala se psát historie města New York.