Jdi na obsah Jdi na menu
 


27. 3. 2017

China Town

Ocitnete-li se na jihozápadě od oblasti Lower East Side a na severu od East Village, budete se pohybovat v přelidněné a stále se divoce rozvíjející oblasti Chinatown. Budete mít pocit téměř jako v pravé Číně. Kolem vás se budou tyčit střechy ve tvaru pagody, buddhistické chrámy, obchůdky, banky s čínskými nápisy a neustálý shon... Čínská čtvrt Chinatown je plná restaurací s křiklavými neonovými nápisy, které vás příjemně zaskočí s výbornými a poměrně levnými jídly. V ulicích jsou neustále davy lidí. Toto místo je na jednu stránku lehce zapáchající, na druhou stránku však zcela upřímné a na nic si nehrající a nepředstírající.

Srdcem komunity je ulice Mott Street, kde stojí chrám s pozlacenou sochou Budhy. Také se tu konají trhy s ovocem a zeleninou. Hledáte-li opravdovou nevšednost, můžete zajít do postranních uliček a při troše „štěstí“ můžete být svědky i kohoutím zápasům.
První čínští přistěhovalci začali obsazovat tuto oblast v 19.stol a dnes se již rozrostli na více než 125 000 lidí. Obyvatelé jsou zde především z kantonské oblasti, ale samozřejmě se zde najde zastoupení z pekingku, šanghaje či szechwanu.
Budete-li procházet náměstím Confucius Plaza, nezapomeňte si do své sbírky fotek zařadit i sochu slavného čínského filozofa Confucia. Zajděte si do 70 Mulberry St. ve 2.patře, kde je muzeum připomínající historii čínských imigrantů žijících na Manhattanu. V muzeu se nachází předměty, fotografie a zvukové dokumenty. Budete-li mít štěstí a ztratíte se do ulice Bayard street, zkuste dohledat budovu číslo 65, kde vám denně nabídnout opravdu výtečnou zmrzlinu, ale pozor na výběr – mezi námi známými příchutěmi, jako je např. jahodová, citronová, vanilková..máte možnost ochutnat i zmrzlinu s příchutí zeleného čaje, buchtovou či červené fazole, piňa colada, litchi apod.
Chinatown je oblast, která si žije po svém, dokonce i na telefonních seznamech uvidíte obrázky jejich třpytivých pagod.